Angostura Bitter
Dette er en hemmelig oppskrift med urter og appelsiner. Kommer
opprinnelig fra Venezuela på begynnelsen av 1800-tallet. Brukes som
smaktilsetning i drinker.
Blend
Ingrediensene helles i beholderen på en elektrisk blender sammen med i.
Blandes til ønsket konsistens og helles usilt i glass.
Build/bygging
Drinken blandes i glasset den skal drikkes av. Først is, så alkohol og til
slutt de andre ingrediensene.
Chambré
Vin eller brennevin servert med romtemperatur.
Chaser
Etter at drinken er blandet helles en veske over for å komplettere drinken.
Det kan være mineralvann, saft, musserende vin, øl eller melk.
Dash
Dråper eller stenk. Brukes om tilsetninger av kraftilge smaks- og
fargestoffer, f.eks. bitters og grenadinsirup.
Dekantering
Ord for å skille vinen fra bunnfallet i flasken ved å helle vinen forsiktig
over i en annen beholder og la bunnfallet bli igjen. Brukes også om å helle
vin over på karaffel ved servering.
Filler
Betyr det samme som chaser.
Fizz
Perlende, skummende.
Float
Brukes når en ingrediens skal ha en bestemt plassering; flytende på toppen.
Frappé
Likør servert på knust is.
Frosting
Kanten på glasset fuktes med grov farin. (Ved rimming brukes fin
farin.)
Frozen
Cocktail servert på knust is.
Garnityr
Pynt. Mange drinker skal pyntes med appelsin, sitron, cocktailbær ol.
Gommesirup
Fabrikkprodusert sukkersirup / sukkerlake.
Jigger
Lite måleglass for brennevin. Rommer 3 - 6 cl.
Longdrink/Mikset drink
Drink større enn 6 cl.
Muddler
Toppen av barskjeen som brukes til å knuse sukkerbiter og krydder.
Neat
Plain. Alkoholhodig veske, fortrinnsvis brennevin servert uten is.
On the rocks
Cocktail eller brennevin servert på isbiter, ikke knust is. F.eks. whisky on
the rocks.
Peel
En tynn bit skåret av fruktskall.
Plain
Neat. Alkoholhodig veske, fortrinnsvis brennevin servert uten is.
Rimming
Kanten på glasset fuktes med sitron eller flytende fargestoff. Dyppes så i
sukker, salt, melis, kaffepulver eller sjokolade.
Rind
Strimler av skall fra frukt og grønnsaker med et mykt yttre, F.eks. melon og
agurk.
Shake/ristes
Ingrediensene heldes over i en shaker og ristes før den siles over i
serveringsglasset. Hold alltid på toppen av shakeren når du rister drinken.
Ha aldri kullsyreholdige drikkevarer i shakeren. Rist alltid bort i fra
gjesten. Rist fort og hardt, ca. 5 sekunder. Drinker med fløte kan ristes
lenger.
Short-drink
Drink på ca. 6 cl.
Sirup
Søt, sterk alkoholfri essens/lake av frukt, som gir farge og smak til en
drink. De vanligste er grenadin- (granateple-), cassis- (solbær-), fraise-
(jordbær-), framboise- (bringebær-) og orgeat- (mandel-) sirup.
Stir/røring
Ha godt med is i et røreglass. Hell ingrediensene over og rør rundt til du
kjenner røreglasset blir kaldt. Sil drinken over i serveringsglasset. Ha
aldri ingrediensene over i et varmt røreglass. Kjøl det om nødvendig ned med
is først.
Sukkerlake
Noen drinker skal ha sukkerlake. Kok opp 1 dl vann og 1 hg sukker. Hvis du
har oppi litt sprit så konserveres blandingen slik at den ikke muggner.
Twist
Skjær av et avlangt stykke av det ytterste på skallet av en sitrusfrukt.
Biten vris over drinken, Kan deretter slippes i drinken.
Zest
En sirkelformet, tynn bit av det ytterste på skallet på en sitrusfrukt. Man
presser oljen i skallet over drinken, Zesten kan slippes i drinken.
|