Navnet likør kommer av latinsk
"liquerfacere" som betyr å smelte / gjøre
flytende. Opprinnelsen til likøren er sannsynligvis
medisinsk. Mange planter ble brukt som medisin og for å
trekke ut helbredende egenskaper, ble det brukt alkohol.
Derfor har mange likører navn etter klostre, fordi
klostre tok seg av de syke. Alle likører er
bassert på brennevin som blir tilsatt smaks- og
søtningstoffer. Vanligvis bruker man nøytral brennevin,
men det blir også brukt whisky, konjakk, druebrennevin,
rom og fruktbrennevin. De vanligste smakstoffene kommer
fra planteoljer (som peppermynte, rosmarin, salvie,
timian, og malurt), blomster (som appelsinblomst,
kamille, lavendel, rose og safran), bark (som kanel,
angostura, myrra og kinabark), røtter (som amgelika,
selleri, lakris, og ingefær) og frø (som mandler,
muskatnøtt, pepper, anisfrø, aprikosstener og vanilje).
Sukker er det vanligste søtningstoffet, men det brukes
også honning.
Det er fire måter å trekke ut smaksstoffene på:
- Maserasjon: Smakstoffene blir lagt i uoppvarmet alkohol
og knust for å gi maksimal uttrekk. Blandingen filtreres
og brukes som essens i en destilleringsprosess.
- Infusjon: Tilsvarer maserasjon, men man bruker
oppvarmet alkohol.
- Filtrering: Alkoholen blir filtrert gjennom
smaksstoffene. Smaksstoffene kan alternativt bli tilført
fordampet alkohol under nedkjølingen.
- Press: Olje blir presset ut fra f.eks. sitronskall med
en presse.
Likør deles inn i følgende hovedgrupper:
- Enkle urtelikører som er preget av en urt,
alkoholstyrke ca. 35%-45%.
- Kakao- og kaffe likører, ca. 30%.
- Sitruslikører, ca 40%.
- Frukt- og bærlikører, er som regel ganske
alkoholsvake.
- Sammensatte likører inneholder flere av verdens mest
berømte brenneviner. De har ingen spesiell framtredende
smak, men er harmoniske blendinger av uttrekk og
destillater.
- Andre likører, bl.a. kremlikører som er tyktflytende
og alkoholsvake, ofte under 21%. Likører som har basis i
edle brenneviner, som f.eks. Drambuie (whisky), ligger
også i denne gruppen.
Advocaat
Hollandsk eggelikør, laget på brandy og eggeplommer.
Regnes som sterkvin.
Aiguebelle
Fransk urtelikør, grønn og gul type. Den grønne er
sterkest.
Alchermes
Italiensk rød likør laget på koriander, muskatnøtt,
kanel, jasmin og roseekstrakt.
Amaretto di Saronne
Italiensk likør på basis av brente mandler og
aprikosekjerner.
Amourette
Fransk likør, fiolett av farge.
Anesone
Kraftig anis- og lakrislikør som produseres i USA og
Italia.
Angelica
Søt, gul baskisk likør, ligner Chartreuse.
Anisetta Stillata
Italiensk anislikør fra Pescara.
Anis del Mono
Spansk anislikør fra Barcelona, både tørr og søt.
Anisette
Søt anislikør.
Apollo
Norsk eplelikør.
Appel
Tysk eplelikør (Berentzen).
Apricot Brandy
Lages ved maserasjon av aprikos (ofte tørkede) i brandy.
Lages i mange land.
Apry
Fransk aprikoslikør (Marie Brizard)
Atholl Brose
Basert på destillert hvete med honning, fløte og
maltwhisy.
Aurum
Lys gul italiensk likør, laget av appelsinskall og
urter.
Bailey's Original Irish Cream
Laget på irsk whiskey, fløte, vanilje og sjokolade.
Baska
Fransk kaffelikør fra Angers.
Beertus
Tysk jordbærlikør.
Bénédictine
Frans likør fra Fecamp i Normandie, opprinnelig fra
Benediktinekloster. Gylden farge, kraftig aromatisert og
søtet. Kalles også DOM (Deo Optimo Maximo).
Bescen
Hollandsk solbærlikør.
Bjørnebærlikør
Lages av fullmodne bjørnebær trukket i brandy. Lages i
mange land, men spesielt i Polen og Tyskland.
Blackberry Liqueur
Lages ved maserasjon av bjørnebær og brandy, deretter
søtet. Noen ganger tilsatt eau-de-vie.
Bocksbeeren
Tysk/østerriksk betegnelse for solbærlikør.
Brandymel
Portugisisk likør fra Algarve. Brandy tilsatt honning.
Brontë
Fransk brandy blandet med honning og urter. Fra
Yorkshire, England.
Cacao
Fransk kakaolikør (Marie Brizard).
Cacao mit Nuss
Tysk på sjokolade og hasselnøtter. Fargeløs.
Capricornia
Australsk. Basert på tropiske frukter.
Carolans
Irsk whiskey- og kremlikør.
Casque
Engelsk brandylikør med honning.
Cédratine
Søt korsikansk likør. God for fordøyelsen.
Centerbe
Laget i Abruzzi-fjellene i Italia. Laget av brandy og som
navnet antyder, hundre urer.
Cerasella
Rød italiensk likør med kirsebæraroma.
Chartreuse
Fransk urtelikør som inneholder mer enn 130 forskjellige
urter og kryddere, opprinnelig fra karteuserkloster ved
Grenoble. En gul og en grønn type, den gule noe søtere
enn den grønne.
Cheri-Suisse
Sveitsisk kirsebær- og sjokoladelikør.
Cherru Blossom Liqueur
Rosa likør med kraftig smak fra japanske
kirsebærblomster.
Cherry Brandy Liqueurs
Kirsebærbrandy, men mange markedsføres som brandy, men
er laget ved maserasjon.
Cherry Heering
Dansk kirsebærlikør
Cherry Nalivka
Alkoholsvak baltisk kirsebærlikør.
C.L.O.C
Dansk karvelikør, vannklar.
Coconut Liqueurs
Produsert ved maserasjon av kokosmasse og hvit rom,
f.eks. Malibu.
Cointreau
Frans double-sec curaçao (destillert to ganger) fra
Angers med smak av appelsin, fargeløs.
Cordial Campari
Lys gul italiensk bringebærlikør.
Cordial Medoc
Mørkerød fransk likør, laget av brandy i Bordeaux,
smakt til med gammel bordeaux-vin og urter.
Cordial Reby
Brun konjakklikør
Cream Liqueurs
En rekke likører basert på fløte og brennevin, bl.a.
Bailey's og Créme Grand Marnier.
Créme d'Amandes
Søt mandellikør.
Créme de Ananas
Ananaslikør laget på rom i Holland og USA.
Créme e Banane
Kraftig likør laget ved maserasjon av modne bananer og
brennevin.
Créme de Cacao
Meget søt likør, kraftig kakao- og vaniljesmak. Chouao
på etiketten viser til et distrikt i Venezuela med
særlig gode kakaobønner.
Créme de Cassis
Fransk likør på eau-de-vie og solbær fra Dijon
produsert i hundrer av år. Rik på C-vitaminer og derfor
antatt å ha helsebringende virkning.
Créme de Ciel
Lys blå hollandsk likør, curaçao-type.
Créme de Fraise
Rød fransk jordbærlikør.
Créme Framboises
Basert på fullmodne bringebær trukket i brennevin.
Laget i Holland og Syd-Frankrike.
Créme de Mandarine
Produsert i Danmark, Holland og Frankrike av tørkede
mandarinskall og brandy.
Créme Menthe
Laget av kornbrennevin med peppermynte og søtet. En
vannklar (hvit) og en grønn type.
Créme de Mokka
Søt fransk hasselnøttlikør.
Créme de Noix
Søt fransk valnøttlikør, spesialitet fra Périgord.
Créme de Noyeau
Fransk likør laget av olje fra aprikos- og
ferskenkjerner. En rosa og en hvit type.
Créme de Pecco
Hollandsk likør med tesmak, fargeløs, lite søtet.
Créme de Prunells
Grønn, søt likør laget på plommer.
Créme De Roses
Rosa likør smaksatt med roseblader, vanilje og sitrus.
Créme de Vanille
Fyldig, bløt fransk vaniljelikør.
Créme Grand Marnier
Likøren Grand Marnier tilsatt fløte og sjokolade.
Curaçao
Søt likør på druebrennevin, appelsinskall og sukker.
Opprinnelig laget i Curaçao av hollendere. Navnet brukes
nå om all appelsinlikør. Smakstoffene i
appelsinskallene trekkes ut ved infusjon, deretter
destilleres brennevinet. Ved flere gangers destillasjon,
får man "triple-sec" curaçao, et vannklart,
tørt destillat som søtes og tilsettes farge; orange,
blå, grønn m.fl.
Curaçao Napoléon Liqueur á l'Orange
Fransk curaçao.
Diane
Norsk ferskenlikør.
Drambuie
Den eldste whiskylikøren, laget på basis av skotsk
whisky og lynghonning.
Edelweiss
Italiensk blomsterlikør med sukrete kvister.
Elixir d'Anvers
Bittersøt belgisk, gulgrønn likør fra Antwerpen.
Elixir di China
Søt italiensk anislikør.
Enzian Calisay
Søt, blekgul likør basert på spanske urter.
Escharchado
Portugisisk anisfrølikør, inneholder sukkerkrystaller.
Falernum
Mandellikør fra Barbados.
Filfar
Kypriotisk curaçao.
Fior d'Alpi
Italiensk likør smaksatt med alpeblomster og andre
urter. Med sukrete kvister, kraftig søtet.
Sukkerkrystaller kan dannes i flasken.
Forbidden Fruit
Sterk amerikansk likør laget av brandy og smaksatt med
grapefrukt, appelsiner og honning. Bittersøt smak. Fraisia
Italiensk jordbærlikør laget av brandy.
Frigola
Timianlikør fra Mallorca og andre spanske
middelhavsøyer.
Galliano
Gylden italiensk urtelikør fra Milano, på høye slanke
flasker.
Gallweys
Irsk likør basert på whiskey, honning, kaffe og urter.
Ginepy
Hvit eller grønn italiensk anislikør.
Ginger Brandy
Ingefærlikør laget av brandy og ingefærrot.
Glayva
Skotsk likør på whisky, urter og krydder.
Glen Mist
Laget på skotsk whisky, honning, krydder og urter. Lang
tids lagring på whiskyfat før tapping.
Goldwasser
Lysgylden eller fargeløs tysk likør med flak av
flytende gullblader, smaker av anis og karve. Produsert
siden 1598 i Danzig (Gdansk), nå i Berlin. Gull skulle
ha forebygget sykdom.
Grand Cumberland
Søt, gylden australsk likør med smak av pasjonsfrukt.
Grande Liqueur
Gul eller grønn fransk likør, ligner Chartreuse i
smaken.
Grand Marnier
Fransk curaçao på konjakkbasis med appelsinsmak. Cordon
Jaune (gul), Cordon Rouge (rød) og Créme Grand Marnier.
Greensleeves
Grønn engelsk brandylikør med peppermynte.
Guignolet
Fransk kirsebærlikør.
Highland Fling
Norsk likør.
Irish Mist
Irsk whiskeylikør med urteekstrakt og lynghonning.
Irish Velvet
Irsk whiskeylikør med kaffe og sukker.
Izzara
Fransk urtelikør basert på armagnac, finnes både som
grønn (sterkest) og gul fra urter samlet i de franske
Pyreneene.
Kahlua
Dansk likør laget av meksikanske kaffebønner.
Kaiserbirnlikör
Østerriksk sitronlikør.
Karlsberg
Bitter urtelikør fra Tsjekkia og Slovakia.
Karpi
Finsk likør på ville tranebær.
Karthäuser
Tysk versjon av Chartreuse.
Kirsberry
Dansk kirsebærlikør.
Kirsch Peureux
Søt fargeløs frans cherrylikør som er svært
forskjellig fra kirsch forøvrig.
Kitron
Søtet gresk destillat av brandy og sitronblader.
Kiwi Fruit
Grønn hollandsk likør laget av kiwi og brennevin.
Krupnick
Polsk honninglikør.
Kümmel
Likør basert på rent korn- eller potetbrennevin og
smakt til med karvefrø, karveolje, fiolrot og fennikel.
Fordøyelsesregulerende virkning. Laget i Holland og
Tyskland i over fire hundre år. Den har en delikat svak
grønn farge.
Lakka
Finsk bittersøt multelikør.
Lapponia
Finsk tyttebærlikør.
Liqueur d'Angelique
Fransk konjakklikør med angelika.
Malibo
Likør produsert ved maserasjon av kokosmasse og hvit
rom.
Mandarine Napoléon
Belgisk likør laget ved maserasjon av mandarinskall i
eau-de-vie, smaksatt med konjakk.
Maraschino
Fargeløs likør produsert gjennom destillering av
gjærene maraschino-kirsebær og de knuste
kirsebærsteinene.
Merlyn
Likør laget av fløte og whisky fra Wales.
Mesimarja
Finsk bjørnebærlikør.
Midori
Japansk melonlikør, med skarp lysegrønn farge.
Minttu
Finsk urtelikør.
Monte Aquila
Jamaica-likør basert på rom og smakt til med spansk
pepper.
Nassau Orange
Hollandsk likør aromatisert med bitre appelsiner,
blekgul.
Novino
Italiensk likør laget ved infusjon av nøtteskall i
brennevin.
Ocha
Japansk telikør.
Opal
Norsk frukt- og bærlikør.
Palo
Likør laget på Balearene (Mallarca, Ibiza, Menorca) med
en smak av timian.
Pan
Norsk kreklinglikør.
Paradisi
Hollandsk grapefruktlikør.
Parfait Amour
Lages på basis av sitrusfrukter med krydder og
blomsterolje, en rosa og en lilla type. Søt.
Pasha
Tyrkisk kaffelikør.
Passoã
Fransk pasjonsfruktlikør laget av Cointreau.
Pastis
Fransk lakrislikør fra Marseille.
Peach Brandy
Lages av fersken og brandy i mange europeiske land.
Peachtree
Klar hollandsk likør med sterk ferskensmak.
Pineau des Charentes
Fransk likør laget av fersk druesaft tilsatt årsgammel
konjakk og modnet på fat.
Pisang Ambon
Lys grønn hollandsk bananlikør.
Ponche
Brun spansk sherrylikør.
Rabinowka
Lys rød likør med rognebær, tørr eller søt.
Raspail
Gul fransk likør med urter som angelika og myrra,
fordøyelsesregulerende.
Riemerschmied
Tysk fikenlikør.
Rompunch
Laget av rom og punch.
Royal Cerry Chocolate
Fyldig engelsk likør på kirsebær og sjokolade.
Royal Ginger Chocolate
Engelsk likør på ingefær og kakao.
Royal Mint Chocolate
Fransk likør på melkesjokolade og peppermynte.
Royal Orange Chocolate
Engelsk likør på appelsin, kakao og melk.
Sacco
Italiensk peppermyntelikør.
Safari
Hollandsk likør, hovedsakelig med pasjonsfrukt og mango.
St. Halvard
Lys norsk likør på potetbrennevin
Samboca
Sterk italiensk likør, laget ved infusjon med hyllebær
og lakris. Serveres tradisjonelt med tre kaffebønner. San
Michele
Dansk mandarinlikør.
Saptin d'Or
Grønn likør smakt til med urter fra Jura-fjellene i
Frankrike. Flaske formet og farget som en tømmerstokk. Senacole
Gul fransk urtelikør oppkalt etter elven som flyter nær
cistercienserklosteret i Provence, hvor den lages. Séven
d'Or
Norsk likør.
Sheridan's
Dobbel irsk likør. To flasker med vanilje- og
kaffelikør som helles samtidig. 1/3 vanilje- og 2/3
kaffelikør.
Silverwasser
Søt likør med flak av sølv smaksatt med appelsin og
anisfrø, fargeløs. Fra Gdansk (Danzig).
Sloe Gin
Dyprød likør laget av slåpetornbær i gin, modnet på
trefat.
Solbærrom
Dansk likør med fruktig likørsmak.
Southern Comfort
Whiskey-basert brennevin, smaksatt med bl.a. ferskensaft,
appelsin, lakris, angostura og te. Ble første gang laget
i New Orleans av M.W. Heron på slutten av 1800 tallet.
Strega
Gul italiensk likør laget på mange forskjellige urter
og krydder av bark.
Tamara
Israelsk daddellikør.
Tangerinette
Rød fransk mandarinlikør.
Tapio
Tørr, klar finsk einerlikør.
Tia Maria
Romlikør fra Jamaica tilsatt kaffeekstrakt og krydder.
Trappistine
Lys gulgrønn fransk armagnaclikør, smakt til med friske
urter. Fra trappiskloster i Doubs.
Triple Sec
Betegnelse på curaçao fremstilt ved flere gangers
destillasjon, brukes i mange curaçao-merker. Vannklar,
tørt destillat som søtes og evt. tilsettes farge.
Tuica
Rumensk plommelikør.
Vandermint
Hollandsk sjokolade- og peppermyntelikør.
Van Der Hum
Syd-afrikansk likør laget av små appelsiner og diverse
hemmelige ingredienser.
Vargtass
Finsk likør på vodka (Koskenkorva) og tranebær.
Vieille Cure
Fransk likør som består av armagnac og brandy med femti
aromatiske urter og røtter. Den er laget i
Girondeområdet i Bordeaux.
Warninck's Advocaat
Hollandsk likør laget av brandy, eggeplommer og sukker.
Wislowka
Polsk likør med vodka og kirsebær.
|