En liten oversikt over brennevin.


 

Det er over 4000 år siden man laget brennevin for første gang. Det er usikkert om det først ble laget av kineserne for parfyme eller araberne for å drikke. Destillasjonsapparatet er av arabisk opprinnelse og er også kjent under navnet alambic. Druebrennevin ble kalt "eau de vie" og betyr livets vann. Det ble brukt som livgivende eliksir på 1300-tallet.

For å lage brennevin må man ha en væske som inneholder alkohol, som vin (blir til brandy/konjakk, armagnac), øl (whisk(e)y), sider (eplebrennevin, calvados m.m.) eller annen gjærende veske. Gjæret korn brukes normalt som råstoff ved produksjon av akevitt genever, schnapps, vodka, whisk(e)y og gin. Gjæret potet brukes i akevitt, schnapps og vodka.

De fleste brennevin produkter har en alkoholstyrke på rundt 40 % fordi smaken kommer best frem ved denne styrken. I følge norsk lov er all drikke med en styrke over 22 % definert som brennevin. Den øvre grensen for alkoholprodukter som er lov å selge i Norge er 60 %. Du har heller ikke lov til å ta med deg sterkere saker fra utlandet.



Absint
På grunn av den skadelige effekten absint har på nervesystemet, er den forbudt i de fleste europeiske land. Den blir blakket (hvit) når det tilsettes vann.

Akevitt
Akevitt destilleres fra gjærede poteter og tilsettes krydder, hovedsakelig karve. Den produseres i hele Skandinavia. Noen typer tappes direkte på flaske mens andre får modne seg på sherryfat (eikefat som har blitt brukt til sherryproduksjon).

Arak
"Østens brennevin". Sevjen på palmetrær blir tappet på samme måte som gummitrær. I noen land tilsettes sevjen ris eller melasse før gjæring. De mest kjente produsentene er India, Sri Lanka (Ceylon), Java og Jamaica. Den mest kjente arak i Europa er Batavia-arak fra Java som hollenderne distribuerte den gang Indonesia var hollandsk koloni.

Armagnac
Armagnac-distriktet ligger rett syd for Bordeaux og brandy fra dette distriktet beskrives allerede på 1400-tallet. Armagnac fremstilles på samme måte som konjakk, men har et tyngre og kraftigere preg. VS, VSOP og Réserve betyr minst fire års lagring på eikefat. Extra, Napoléon og Vielle Réserve skal ha minst 5 års lagring.

Bittere
Bittere er brennevin som er tilsatt ulike smakstilsetninger. De har en bitter smak som kommer av ekstrakt fra spesielle typer bark og røtter eller ister. Gammel Dansk, Fernet Branca, Underberg og Angostura er noen av de mest kjente og går for å ha god virkning ved mageproblemer og "dagen derpå".

Brandy
Brandy lages over hele verden. I tillegg til Frankrike lages det god brandy i bl.a. Italia, Spania, Tyskland, Sør-Afrika og USA. Se også under konjakk.

Calvados
Epler gjæres til cider som inneholder ca.4 % alkohol og destilleres to ganger på samme måte som konjakk. Produseres rund Pays d'Auge i Normandie i nord Frankrike. Calvados navnet er beskyttet og de beste calvadosene kan modnes på fat i opptil 25 år.

Framboise
Fruktsprit som destilleres av bringebærvin mange steder i verden, men spesielt i Frankrike.

Genever
Genever er et einebærdestillat som er laget i Holland siden 1600-tallet. Hadde en antatt god medisinsk virkning. Produseres på forspiret bygg som blir malt og tillatt rug, mais og varmt vann for gjæring. Destilleres flere ganger. Tilsettes så einebær og andre urter og destilleres på nytt. Lagres på eikefat.

Gin
Genever ble brakt til England på slutten av 1600-tallet. Etter hvert forsvant maltpreget, mens einebærpreget ble sterkere. Navnet kommer fra det franske ordet for einer "genievre". Gin og genever har m.a.o. samme opphav. Oppskriftene er hemmelige, men alle er tilsatt einebær og korianderfrø. Det finnes tre hovedtyper gin. London dry gin (produseres over alt i verden) er en usøtet, tørr og lett aromatisk gintype. Old Tom type er lett søtet. Ble opprinnelig brukt i Tom Collins. Plymouth er den tredje typen. Den er tørr, men har kraftigere einersmak enn London dry gin.

Kirsch
Fargeløst brennevin som lages på basis av kirsebær i Tyskland, Østerrike og Sveits.

Konjakk
Brandy er et ekte druebrennevin som lages på basis av vin. Den lages overalt i verden der man lager vin. For å kunne kalle det konjakk (eller cognac som det heter på originalspråket), må det være laget i det begrensede området Charente og Charente Martime og mindre områder i nabodepartementene Dordogne og Deux-Sévres, nordøst for Bordeaux i Frankrike. Brandy så dagens lys for første gang midt på 1600-tallet fordi et fat med brennevin tok mindre plass en tilsvarende fat med vin. Druene som konjakk er laget på er hovedsakelig St. Emilion og noe på Folle Blanche og Colombard.
Tre stjerner på etiketten angir at konjakken er lagret i minst 30 måneder på fat. Det samme gjelder for Bras Arme, Célébration, De Luxe, VS og VSS. VSOP (Very Superior Old Pale), VO (Very Old) og Réserve må lagres i minst 4 1/2 år. Napoléon, XO, Extra og Hors d'Age må lagres i minst 6 år.

Mirabelle
Fargeløs sprit laget å basis av plommer.

Ouzo
Gresk brennevin som blir smakt til med aromatiske ingredienser som anisfrø. Den er Pernod-lignende og blir blakket (hvit) når det tilsettes vann.

Pernod
Pernod lages i Frankrike og blir smakt til med anisfrø. Inneholder også urter fra Jura-fjellene. I Pernod Pastis er det også tilsatt lakris. Blir klakket (hvit) når det tilsettes vann.

Poire William
Brennevin som er laget av pærer. Produseres i Sveits og Frankrike.

Punch
Punch betyr 5. En likørlignende drikk som opprinnelig ble laget av fem ingredienser, sprit, sukker, vann, sitronsaft og krydder. Vinmonopolet fremstiller en egen type basert på rom.

Quetesch
Lages i Tyskland, Frankrike og på Balkan og er en fargeløs sprit bassert på plommer.

Raki
Laget i Tyrkia og Øst-Europa av korn eller poteter og smakt til med anisfrø og lakris. Blir blakket (hvit) når det tilsettes vann.

Rom
Bacardi er i dag verdens mest solgte rom. De klarte å flytte virksomheten og den hemmelige oppskriften fra Cuba rett før Fidel Castro overtok makten. Bacardi destilleres nå i Bahamas, Puerto Rico, Mexico, Brasil, Miami, Bermuda, Martinique, Canada og Venezuela. Det var Spanjolene som tok med seg sukkerrørene fra Europa og startet produksjon av rom i Vestindia. Navnet kommer fra siste stavelsen i det latinske ordet for søt "saccharum". Den vanligste måten å lage rom på er å destillere gjæret melasse (mørk, tykk sirup). Melasse er restproduktet etter at sukkeret er raffinert. Andre kjente rommerker er Captain Morgan og Lamb's Navy.

Schnapps
Lages i Tyskland og Holland og er sprit destillert av poteter. Smakes til med karvefrø som akevitt.

Slivovitz
Lages hovedsakelig på Balkan og er sprit destillert fra gjærede plommer. Den destilleres to ganger og lagres på fat i ett år. Da tilsettes det flere plommer og spriten modnes i flere år etter dette.

Tequila
Lages opprinnelig i Mexico. Spriten destilleres fra gjæret saft (pulque) fra en agave kaktus.

Vodka
Vodka er oftest laget av ulike sorter korn, men også poteter, melasse og sulfittsprit blir brukt. Den renses ved å passere gjennom aktivt kull som fjerner det meste av aroma og smak. Navnet stammer fra det russiske "Shiznenny Voda" som betyr livets vann. Stamer opprinnelig fra Øst-Europa, men lages nå over store delel av verden.

Whisk(e)y
Det var kristne munker som lærte skottene å destillere whisky på 1400-tallet. Navnet whisky kommer fra "livets vann" - aqua vita, "Uisge betha" på gælisk. Uisge ble uttalt som whisky på engelsk. Siden har amerikanere og irer føyet til en e til whiskey. Maltwhisky lages av bygg. Grainwhisky lages av utkok av mais (3/4) og grønnmalt (1/4). Blended whisky er en blanding av disse to. Skotsk whisky må være lagret i minst 3 år. Deluxe whisky er modnet i minst 7 år. Irsk whiskey må modnes i minst 5 år.

 

Tilbake